dilluns, 12 de març del 2007

El viatge de Chihiro

I per acabar amb la setmana temàtica japonesa, una pel·lícula i un a reveure.


Demà a la nit me'n vaig cap a la selva, i hi estaré un parell de setmanes. L'avió surt a les onze del vespre cap a Iquitos, i així dimarts ja agafarem la llanxa i anirem Napo amunt fins a arribar a la zona en qüestió. La veritat és que és molt emocionant, gairebé és una sensació "d'anar a la guerra", amb els meus respectes als que han hagut d'anar a guerres de veritat i obligats.

Molt probablement estarem gairebé incomunicats, només tenim ràdios per xerrar amb Lima, de manera que el blog estarà en stand by fins a nova ordre i sorpresa.

Com la petita Chihiro me'n vaig a un viatge a les entranyes d'un mon curiós, en el meu cas la selva, i ho faig amb molta emoció perquè estava esperant aquest moment de feia mesos. Una oportunitat única de jugar el paper d'Indiana Jones, o de R.E.Schultes, però en primera persona i en un escenari de debò, ni cel·luloide ni paper.

No deixeu de veure aquesta fantàstica pel·lícula si podeu, El viatge de Chihiro. Desitgeu-me sort i que la força ens acompanyi.

Petons i abraçades.

diumenge, 11 de març del 2007

Origami

Quina millor manera de passar un diumenge, que llevar-se relativament d'hora, endreçar la casa de la festeta de la nit anterior, anar a comprar per dinar amb els nous companys de casa i estar cuinant una estoneta i després pujar a la terrassa i prendre el solet.

I per exercitar cos i ment, una mica d'Origami (papiroflèxia) amb Sensei Yuuka. Hem fet un 'porquet' (buta) i una 'grulla' (tsuru)

Us poso unes fotos de la tarda de manualitats.

dijous, 8 de març del 2007

El Dia Mundial de la Dona


Per la gran tasca que fan i porten fent les dones durant mil·lenis. Com a mares, mullers, companyes, germanes, amigues i confidents.

I perquè en totes les tradicions sempre s'ha honrat la figura de la dona com a font de fecunditat i portadora de vida, allò que en anglès diuen feminine divine: Demeter, La Pachamama, la Verge Maria, Shakti i tantes d'altres. I perquè sembla que avui, encara que hi hagi sufragi universal i educació per a tots a casa nostra, ens n'estem oblidant.

I, perquè no, per totes les Venus que omplen d'exuberància els carrers i fan que els passejos siguin més entretinguts i agradables.

Moltes gràcies.

Feliç Dia de la Dona

dimarts, 6 de març del 2007

Conichiuà!


Aquests dies he estat fent uns descobriments increïbles sobre la meva i vostra infància. Recordo amb nostàlgia les tardes d'estiu a l'apartament de Sitges, amb el meu germà i el Kike berenant pa amb Nocilla que preparava l'Abuelita. A fora, els veïns aprofitaven que la tarda era calurosa per jaure a la gespa i els nens es banyaven a la piscina, sempre amb l'ull posat a la mànegua del porter que regava el jardí i ens mullava amb l'aigua freda quan passavem per allà prop.

Aquestes tardes etsaven acompanyades pels nostres amics animats, l'Arale i el Dr.Slump i la saga més mítica de la història dels dibuixos animats, amb en Son Goku i companyia.

Doncs bé, com ja sabeu aquests dibuixos són japonesos, i aprofitant que ara visc amb una japonesa que es diu Yuuka, doncs li vaig preguntar sobre els dibuixets aquests. Allà també eren molt famosos. I el que m'ha sobtat del tot és que allà encara eren molt més divertits.

Per exemple:

Puar i Oolong, el gat volador i el porquet verd que es podien transformar durant cinc minuts en qualsevol cosa, són en realitat noms de tipus de te. Te Puar, i Te Oolong.

Bulma vol dir alguna cosa com "malles de fer gimnàstica" que es veu que totes les nenes en porten a l'escola. Xixi (la dona de'n Son Goku), d'altra banda, vol dir "Pit".

Al Dr. Slump, com era d'esperar, la cosa encara és més esperpèntica. Midori Yamabuki vol dir "verd groc". I Sembei Norimaki, alguna cosa com arròs amb remenat d'algues. Norimaki Sembei és un plat famós allà.

Taro és el nom que es posa o es posava a la majoria de primogènits a japó. I el seu germà Pisuke, es veu que sona divertit perque "suke" és una terminació per noms de nen.

Allò que l'Arale deia de "uncha!" deu ser una adaptació fonètica de "unchi", "cacona". Així, les caquetes roses que parlaven i que l'Arale les punxava amb un bastonet eren unchis.

I si mirem els noms del Doraemon, també hi ha coses divertides. Nobita ve de Nobi (elàstic, com un xiclet) i ta (terminació per a nom de nois), que juntament vol dir quelcom com "Dropo" o "que no vol fer res". I l'amic repel·lent que sempre feia els deures amb la Xisuka, en Teguisuky, vol dir "bastant llest"

Total, que els Nihongos estan com un llum, però son ben divertits. Quines coses més curioses, eh?

divendres, 2 de març del 2007

Traductor FreeLance

Doncs sí, senyors. Ara soc Traductor Freelance, o com a mínim el contracte que vaig signar ahir això diu.

Resulta que hi ha una associació que es diu COPCA, que està interessada en una Plataforma desenvolupada per un tal YGM que permet a empreses de tot el món fer associacions de compravenda, encàrrecs i enviaments i no se quantes coses més. Total, que el COPCA aquest, que és el que posa els diners, com a bons catalans que són han dit que aquesta plataforma també ha d'estar traduïda al català, que sinó de calerons res de res.

Així que el B2BMundi, que es el nom de la Plataforma aquesta, estarà en anglès, francès, castellà, alemany i català. I permetrà que les empreses es comuniquin en el seu propi idioma amb qualsevol altra empresa. La idea és força bona, però jo no la sé explicar bé.

A més, hi ha una cosa que es diu HS-Code, que son codis estàndars de productes a nivell internacional. Així, potser les sabatilles d'estar per casa amb sola de goma i quadres escocesos son el numero 245637. Així, s'implementa un sistema de recerca que no es basa en paraules sinó en nombres, tot i que es crea una determinada "frase" per a cada codi. Això és per evitar problemes com el que es presenta si un vol anar a l'hotel Hilton de París, i pretén buscar l'adreça o el contacte al google. La simpàtica i polèmica rossa sortirà més vegades que l'hotel.

Doncs aquest HS-Code, tampoc no existeix en català. Així que ja em teniu per aquí traduint una web i l'HS-Code aquest.

Òbviament a canvi d'una sana retribució d'uns bons eurons, que segur que sabré com invertir per aquí.